poniedziałek, 6 stycznia 2014

Serek topiony z szynką

Po świątecznej obfitości często nachodzi nas ochota na coś prostego... bułeczka z serkiem topionym. Proszę bardzo - są różne sposoby jego przygotowywania. Po szperaniu w Internecie i własnych przemyśleniach, wyszło coś takiego:


  • twaróg
  • 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej (na jedną kostkę twarogu - do 300 g wystarczy jedna łyżeczka sody)
  • łyżka masła
  • jajko
  • szynka

Twaróg rozdrabniamy widelcem, posypujemy sodą i gotujemy w kąpieli wodnej (na metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy ser rozpuści się, dodajemy masło i jajko, mieszamy. Na chwilę zlewamy do rondelka i zagotowujemy. Szynkę kroimy drobno i mieszamy z serem. Studzimy i schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz