- jarmuż
- oliwa z oliwek
- sól
- przyprawy (np. papryka, wędzona papryka, curry)
Liście jarmużu myjemy, odkrawamy twardą łodygę, dzielimy na mniejsze części. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, lekko posmarowany oliwą. Liście smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy solą i przyprawami. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 150 stopniach przez około 10 min. Trzeba pilnować, bo niektóre źródła podają, że wystarczą 4 min., a czasem potrzeba więcej niż 10 min. Powinny być zielone, jeśli czernieją, to znaczy, że pieką się za długo.
Inspiracja pochodzi stąd:
http://smakoterapia.blogspot.com/2013/11/chipsy-z-jarmuzu.html
Informacje o jarmużu:
http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jarmuz/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz