wtorek, 22 lipca 2014

Chipsy z jarmużu

Zielone karbowane liście coraz częściej można spotkać na straganach. Są bogate m.in. w żelazo i wapń, zawierają przeciwutleniacze i sporo innych wartościowych składników. Nie porywają może smakiem, ale jest na nie sposób :)  Kiedy usłyszałam o chipsach z liści, trochę niedowierzałam, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Odpowiednio przygotowane są delikatne i chrupiące.


  • jarmuż
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • przyprawy (np. papryka, wędzona papryka, curry)

Liście jarmużu myjemy, odkrawamy twardą łodygę, dzielimy na mniejsze części. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, lekko posmarowany oliwą. Liście smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy solą i przyprawami. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 150 stopniach przez około 10 min. Trzeba pilnować, bo niektóre źródła podają, że wystarczą 4 min., a czasem potrzeba więcej niż 10 min. Powinny być zielone, jeśli czernieją, to znaczy, że pieką się za długo.

Inspiracja pochodzi stąd:
http://smakoterapia.blogspot.com/2013/11/chipsy-z-jarmuzu.html



Informacje o jarmużu:
http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jarmuz/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz