piątek, 25 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Na zakończenie sezonu jagodowego warto zrobić pierogi. Cudowny smak lata...



ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli

Przepis pochodzi stąd:
http://kotlet.tv/ciasto-na-pierogi-idealne-bez-jajek/

farsz
  • jagody
  • ew. trochę cukru (np. brązowego)
  • trochę bułki tartej

Mąkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Zawijamy na chwilę w folię spożywczą. Po kawałku rozwałkowujemy i wykrawamy pierogi. Nakładamy jagody lekko posypane cukrem i bułką tartą (która wchłonie z nich nadmiar wody). Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Podajemy polane roztopionym masłem ze zrumienioną bułka tartą lub lekko osłodzonym (lub nie) jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz