Jest wiele przepisów na domowe batony. Zachęcam jednak do eksperymentów. Zasada jest taka: mamy trzy rodzaje składników, które trzeba połączyć. Możemy dawać ulubione składniki i sami komponować nasze batony.
baza
np.
płatki owsiane górskie
amarantus ekspandowany (popping)
ekspandowana gryka
ryż preparowany
sezam
Dajemy płatki owsiane + jeszcze dodatkowe składniki. Powinno być całości ok. 1,5-2 szklanek.
dodatki
np.
orzechy
migdały
rodzynki
daktyle
suszone morele
suszona żurawina
siemię lniane
sklejacz
ok. 50 g masła
ok. 2 łyżki cukru brązowego (nierafinowanego)
ok. 2 łyżki miodu
Orzechy, daktyle, migdały, suszone owoce posiekać. Migdały, sezam możemy lekko podprażyć na suchej patelni. "Sklejacz" rozpuścić na ogniu, wymieszać z pozostałymi składnikami (wszystkie składniki powinny być oblepione "sklejaczem"), chwilę potrzymać na ogniu, mieszając, potem wylać gorącą masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce, aż będzie całkiem twarde i pokroić na kawałki. Przechowywać w lodówce.
Nominuję Cię do Liebster Blog Award - zapraszam do mnie po szczegóły i pytania ! pozdrawiam http://slodkizaulek.blogspot.com/2014/11/liebster-blog-award-nominacje-i-pytania.html
OdpowiedzUsuń