środa, 25 września 2013

Chrupiąca ciecierzyca

Zdrowa przekąska, zamiennik solonych orzeszków - chrupiąca ciecierzyca. Smakuje świetnie, idealna do podjadania przed telewizorem. Do tego pełna cennych właściwości - nie będzie tylko zwykłym zapychaczem.

Znalazłam sporo propozycji jej przyrządzenia, np.
http://sprawdzonakuchnia.pl/chrupiaca-ciecierzyca/
http://pyszneizdrowe.blogspot.com/2012/03/chrupiace-orzeszki-z-ciecierzycy.html




Ja zrobiłam tak:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 3-4 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
  • łyżka miodu
  • sól/sól morska
  • słodka papryka
  • oregano
  • curry

Ciecierzycę namoczyć przez całą noc. Potem ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (niecałą godzinę). Wymieszać olej z miodem i przyprawami. Obtoczyć nim ziarna, wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 min. w 180 stopniach (aż będą chrupiące). Podczas pieczenia przemieszać 3-4 razy ziarna, żeby równomiernie się upiekły. Przed podaniem można jeszcze posolić grubą solą morską.

 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

  1. Hmm....zrobiłam się głodna. A przepis rewelacyjny na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń