Znalazłam sporo propozycji jej przyrządzenia, np.
http://sprawdzonakuchnia.pl/chrupiaca-ciecierzyca/
http://pyszneizdrowe.blogspot.com/2012/03/chrupiace-orzeszki-z-ciecierzycy.html
Ja zrobiłam tak:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 3-4 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
- łyżka miodu
- sól/sól morska
- słodka papryka
- oregano
- curry
Ciecierzycę namoczyć przez całą noc. Potem ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (niecałą godzinę). Wymieszać olej z miodem i przyprawami. Obtoczyć nim ziarna, wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 min. w 180 stopniach (aż będą chrupiące). Podczas pieczenia przemieszać 3-4 razy ziarna, żeby równomiernie się upiekły. Przed podaniem można jeszcze posolić grubą solą morską.
Hmm....zrobiłam się głodna. A przepis rewelacyjny na pewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuń