- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- łyżeczka cukru waniliowego (prawdziwego)
- 2 łyżeczki miodu
- łyżka masła
- duży kubek truskawek (a nawet więcej), poza sezonem truskawki mrożone
Kaszę dokładnie płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy w mleku z łyżką masła do całkowitej gęstości (pamiętamy o mieszaniu). Truskawki miksujemy, dodajemy ugotowaną i lekko wystudzoną kaszę - znów miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego i miodu. Jeśli mamy truskawki mrożone, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie, potem miksujemy i możemy dodać na chwilę do gotującej się jaglanki. Potem całość miksujemy.
Inspiracja pochodzi stąd:
http://www.olgasmile.com/budyn-jaglany-truskawkowy-i-konkurs-bosch.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz