piątek, 13 czerwca 2014

Jaglany budyń truskawkowy

Jaglanki nigdy za dużo. W sezonie truskawkowym, ale i poza nim, warto zrobić jaglany budyń z tymi właśnie owocami.


  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego (prawdziwego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżka masła
  • duży kubek truskawek (a nawet więcej), poza sezonem truskawki mrożone

Kaszę dokładnie płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy w mleku z łyżką masła do całkowitej gęstości (pamiętamy o mieszaniu). Truskawki miksujemy, dodajemy ugotowaną i lekko wystudzoną kaszę - znów miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego i miodu. Jeśli mamy truskawki mrożone, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie, potem miksujemy i możemy dodać na chwilę do gotującej się jaglanki. Potem całość miksujemy.

Inspiracja pochodzi stąd:
http://www.olgasmile.com/budyn-jaglany-truskawkowy-i-konkurs-bosch.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz