poniedziałek, 2 czerwca 2014

Knedle z truskawkami

Truskawki dają mnóstwo możliwości w kuchni. Są pyszne nie tylko w deserach. Mogą być smaczną i pożywną propozycją na obiad.

  • ugotowane ziemniaki (ok. pół kg)
  • mąka pszenna (ok. 1,5 szklanki)
  • mąka ziemniaczana (kilka łyżek)
  • sól
  • jajko
  • truskawki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól i mąki. Ich ilość jest określona trochę na oko (ziemniaki mają różny stopień mączystości), najlepiej podsypywać po trochu i ugniatać aż do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy z niego nieduże kulki, w środek każdej wkładamy truskawkę (większe można przekroić na pół). Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do kilku minut po wypłynięciu. Podajemy polane roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i odrobiną cynamonu (ew. można posypać brązowym cukrem) albo jogurtem lekko posłodzonym cukrem waniliowym lub brązowym.


 
 

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz