niedziela, 21 lipca 2013

Karkówka z grilla z miodem i porzeczką

Dziś bardziej skomplikowana marynata do karkówki - chociaż komplikacja polega tylko na większej ilości składników, no i na dodatku domowej galaretki z porzeczek. W razie jej braku, można jednak użyć dżemu lub konfitury.


  • karkówka

marynata:
  • olej (np. z pestek winogron)
  • kolendra w ziarnkach
  • rozmaryn
  • łyżka musztardy
  • łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnkami gorczycy)
  • łyżka keczupu
  • łyżka miodu
  • łyżka domowej galaretki z czerwonej porzeczki (sok z porzeczki gotoway z cukrem) - w razie braku takowej można użyć dżemu lub konfitury

Karkówkę kroimy na kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Grillujemy na tacce w piekarniku, 180 stopni przez ok. pół godziny. Myślę, że świetnie wyjdzie też na grillu ogrodowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz