środa, 10 lipca 2013

Ziemniaki z maślanką/kefirem

W upał często nie chce się gotować, no i brak ochoty na jakieś skomplikowane dania. Wtedy robię coś prostego - młode ziemniaki, pachnący koperek, cebulka zeszklona na maśle i orzeźwiający smak zimnej maślanki albo kefiru. To jest to!
 

  • młode ziemniaki
  • cebula
  • trochę masła
  • koperek
  • maślanka/kefir
  • ew. szczypior z cebuli
  • ew. gruba sól morska 
 
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie (podajemy je w całości albo utłuczone), cebulę szklimy na maśle i polewamy ziemniaki, posypujemy drobno pociętym koperkiem, szczypiorem z cebuli, podajemy ze schłodzoną maślanką albo kefirem. Ewentualnie można jeszcze lekko posypać ziemniaki grubą solą morską. Świetnie smakuje także z jajkiem sadzonym.
 









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz