środa, 6 listopada 2013

Zupa burakowa z fasolą

Rozgrzewająca i sycąca zupa jest idealna na obiad w chłodne dni. Możemy w niej wykorzystać dostępne teraz sezonowe warzywa. Ja dodaję też mrożoną zieleninę (natkę pietruszki, selera, pora, koperek).


  • 4 średniej wielkości buraki
  • udko kurczaka (bez skóry)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • garść drobnej białej fasoli
  • zielenina (natka pietruszki, selera, pora)
  • ew. barszcz czerwony z butelki
  • domowa przyprawa albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • suszony lubczyk
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • odrobina soku z cytryny albo łyżeczka octu jabłkowego
  • jogurt naturalny
Z kurczaka, warzyw i przypraw przygotować wywar. Gotować do miękkiej fasoli. Dodać obrane, pokrojone na kawałki i skropione cytryną albo octem jabłkowym buraki. Pod koniec gotowania można dolać barszcz czerwony. Wyrzucić buraki. Doprawić jogurtem i posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz