Zupa burakowa z fasolą
Rozgrzewająca i sycąca zupa jest idealna na obiad w chłodne dni. Możemy w niej wykorzystać dostępne teraz sezonowe warzywa. Ja dodaję też mrożoną zieleninę (natkę pietruszki, selera, pora, koperek).
- 4 średniej wielkości buraki
- udko kurczaka (bez skóry)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- garść drobnej białej fasoli
- zielenina (natka pietruszki, selera, pora)
- ew. barszcz czerwony z butelki
- domowa przyprawa albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
- suszony lubczyk
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- koperek
- odrobina soku z cytryny albo łyżeczka octu jabłkowego
- jogurt naturalny
Z kurczaka, warzyw i przypraw przygotować wywar. Gotować do miękkiej fasoli. Dodać obrane, pokrojone na kawałki i skropione cytryną albo octem jabłkowym buraki. Pod koniec gotowania można dolać barszcz czerwony. Wyrzucić buraki. Doprawić jogurtem i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz