O gotowaniu dla dzieci i nie tylko dla dzieci... O codzienności z maluchem:)
Bonifacy, to miś mojego dziecka. Ma koszulkę z napisem "Bo", więc został Bonifacym. Jest taki sobie, potargany i pocerowany już nieco, ale bardzo kochany, przytulany, karmiony i całowany. Bonifacy czasem z nami "gotuje" w kuchni:)
środa, 6 listopada 2013
Zupa burakowa z fasolą
Rozgrzewająca i sycąca zupa jest idealna na obiad w chłodne dni. Możemy w niej wykorzystać dostępne teraz sezonowe warzywa. Ja dodaję też mrożoną zieleninę (natkę pietruszki, selera, pora, koperek).
4 średniej wielkości buraki
udko kurczaka (bez skóry)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
garść drobnej białej fasoli
zielenina (natka pietruszki, selera, pora)
ew. barszcz czerwony z butelki
domowa przyprawa albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
odrobina soku z cytryny albo łyżeczka octu jabłkowego
jogurt naturalny
Z kurczaka, warzyw i przypraw przygotować wywar. Gotować do miękkiej fasoli. Dodać obrane, pokrojone na kawałki i skropione cytryną albo octem jabłkowym buraki. Pod koniec gotowania można dolać barszcz czerwony. Wyrzucić buraki. Doprawić jogurtem i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz