piątek, 22 lutego 2013

Domowa przyprawa

Nie lubię używać w kuchni sztucznych dodatków. W sklepach możemy znaleźć mnóstwo mieszanek przyprawowych, w których mamy m.in. takie oto "smaczne" dodatki:
  • glutaminian sodu
  • ekstrakt drożdżowy
  • rybonukleotydy disodowe
  • ryboflawina
  • hydrolizat białkowy
  • maltodekstryna
  • sól (wymieniana na 1. miejscu, czyli jest jej najwięcej)
  • cukier (nie ma to jak posłodzić zupę).


Natomiast warzyw w przyprawie warzywnej mamy np. 30 proc.
 
O niektórych z tych dodatków można poczytać tutaj: http://dziecisawazne.pl/wiesz-co-jesz-niebezpieczne-skladniki-w-pozywieniu-od-a-do-z/




Zdrową, domową przyprawę można zrobić w kilka minut.
Potrzebna będzie suszona włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, pasternak, por) - można kupić gotową. Wsypujemy ją do młynka od kawy i rozdrabniamy.
Dodajemy suszone przyprawy (wszystkie można kupić, chyba, że mamy suszone z własnego ogródka):
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • koperek
  • czosnek
  • cebula
Proporcje wedlug uznannia. Można ewentualnie dodać trochę soli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz