czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasteczka cynamonowo-kardamonowe

Korzenne przyprawy kojarzą się ze świętami. Zapach pieczonych ciastek  przypomina, że to już niedługo.


  • 250 g mąki
  • ok.120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

Do ozdoby:
np. orzechy, kandyzowane owoce, czekolada (po upieczeniu można ją lekko rozsmarować), sezam, mak, rodzynki, suszona żurawina.

Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wykrawać ciastka i ozdobić dodatkami. Piec 15 min. w temp. 180 stopni


Dla małych dzieci nie nadają się twarde orzechy, można je bardzo drobno posiekać. Trzeba też uważać, bo mogą uczulać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz