czwartek, 19 grudnia 2013

Witrażyki

Są znakomitą drobną przekąską, ale też ładnie wyglądają na stole. Nie nadają się dla bardzo małych dzieci ze względu na twarde landrynki.


  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • landrynki owocowe

Ze składników (oprócz landrynek oczywiście) zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkować, wykrawać ciastka foremkami, w środku wyciąć mniejsze otwory. Ciastka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkruszyć na mniejsze kawałki. Wsypać do otworów w ciastkach. Piec ok. 10-12 min. w temp. 175 stopni. Po wyjęciu zostawić ciastka na blasze aż ostygną.


W Intrenecie jest wiele przepisów na ciastka witrażyki, moja inspiracja pochodzi stąd:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz