środa, 4 grudnia 2013

Twarożek z maślanki

Do dzisiaj pamiętam, jak Mama robiła mi w domu twarożek. Wiem, wiem - inne czasy, inne mleko... Ale okazało się, że domowy twarożek wychodzi też ze zwykłej, zakupionej w sklepie maślanki i do tego jest pyszny.



  • 1 l maślanki

Maślankę wlewamy do garnka i gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Ma się gotować do momentu, aż zacznie się rozwarstwiać (na łyżce będą zostawały małe drobinki serka), będzie już lekko parzyć w palec, ale nie może się zagotować. Taką maślankę wylewamy na sito przykryte gazą (pod sitem stawiamy miskę na serwatkę). Czekamy aż się odsączy. Następnie zawijamy w gazę, dociskamy np. słoikiem z wodą i czekamy, żeby serek jeszcze odkapał i nabrał kształtu. Można potem schłodzić w lodówce - będzie się lepiej kroić.
Jeśli chcemy zrobić dla całej rodziny na śniadanie/kolację proponuję użyć 2-3 litrów maślanki.
Inspiracja pochodzi stąd: http://allrecipes.pl/przepis/6518/twar-g-z-ma-lanki.aspx



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz