środa, 24 kwietnia 2013

Szynka pieczona

Alternatywa dla sklepowych wędlin - bez chemicznych polepszaczy, tylko z ziołami. Znakomita do kanapek.


  • surowa szynka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kolendra w ziarnkach
  • pieprz ziarnisty
  • rozmaryn
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Przyprawy wsypujemy do wody, zagotowujemy i studzimy. Wody ma być tyle, żeby przykryło szynkę. Zalewamy szynkę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy łyżkę oleju, zamykamy pokrywką i pieczemy w 190-200 stopniach przez 1,5 do 2 godzin (w zależności od wielkości szynki). W czasie pieczenia kilka razy polewamy szynkę sokiem, który zbiera się w naczyniu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz