poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zacierki

Smak domowego makaronu przypomina nam czasem dzieciństwo. Jego przygotowanie zabiera jednak trochę czasu i jest pracochłonne. Proponuję coś prostszego, ale równie smacznego - zacierki. 



 
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • ewentualnie trochę wody, jeśli jajo jest małe (ja daję 1-2 łyżki)

Zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju. Przelać zimną wodą (dla malych dzieci przegotowaną). Podawać z mlekiem albo zupką. Dobrze smakują z pomidorową. 
 
Zacierki można też suszyć i przechowywać. Ja suszę w 50 stopniach (termoobieg) przez około godzinę.

Zacierki można też wrzucić bezpośrednio do gotującej się zupki – pod koniec gotowania – zagęści to zupę.
 
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz