sobota, 25 maja 2013

Grillowany schab i szparagi

Sezon na szparagi w pełni, więc warto skorzystać. Można powiedzieć, że sezon grillowy również, ale że zimno na dworze, więc grilluję w piekarniku:)



  • schab w plastrach
  • zielone szparagi

marynata do schabu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sezamu
  • przyprawa do grilla (użyłam przyprawy do karkówki)
  • odrobina oleju

do posypania szparagów
  • bułka tarta
  • masło
  • gruba sól morska

Schab rozbijamy, obtaczamy w marynacie i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Następnie grillujemy w piekarniku w 200 stopniach do miękkości (u mnie ok. 15-20 min.). Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i grillujemy w 200 stopniach przez ok. 14 min. Bułkę zrumieniamy na maśle i dajemy na szparagi, na koniec posypujemy jeszcze grubą solą i podajemy ze schabem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz