poniedziałek, 13 maja 2013

Kluski śląskie

Kluski śląskie - miękkie, lekko gumowate, z dołeczkiem, w którym zbiera się sos (do wyboru mięsny, z grzybów leśnych, z pieczarek - co kto woli). Czasem wystarczą za cały obiad.


  • gotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • odrobina soli
Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Następnie dzielimy na cztery części i jedną odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem oleju (nie za długo, żeby się nie rozgotowały). Podajemy z sosem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz