niedziela, 16 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami

Na truskawki czekam cały rok. Niestety w tym roku pojawiły się późno i ledwie są, a już mówi się, że za chwilę koniec. Dlatego korzystam, jak mogę i dzisiaj biszkopt z truskawkami. Przepis na biszkopt oczywiście jest uniwersalny i pasują do niego także inne owoce, pianki, galaretki - co kto lubi.



  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • truskawki

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubić, następnie żółtka i znowu ubić. Połączyć pozostale suche składniki, do tego dołączyć ubitą masę i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wlać gorący tłuszcz (masło i olej) i wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha ok. 20x30 cm). Na wierzchu ułożyć truskawki (większe pokroić). Piec  w temp. 180 stopni (termoobieg) przez ok. 40-45 min. 
W przepisie, który dostałam od koleżanki, był podany czas pieczenia ok. 20-30 min. U mnie wyszło dłużej - dlatego należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Za przepis dziękuję M:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz