piątek, 28 czerwca 2013

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak zimowy i kapuśniak letni to właściwie dwie rożne zupy. Ten z młodej kapusty jest łagodniejszy w smaku, pełen młodych warzyw - w sam raz na czerwcowy/lipcowy obiad.



  • młoda kapusta
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • zielenina: seler, por, koper, lubczyk, pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • kawałek mięsa (np. noga z kurczaka bez skóry)
  • kawałek dobrej kiełbasy (można pominąć i podawać zupę z posiekanym mięsem z zupy)
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo 2 pomidory
  • domowa przyprawa
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Zagotowujemy mięso, odlewamy wodę, nalewamy świeżą, wkładamy poszatkowaną kapustę, warzywa pokrojone w kostkę, posiekaną zieleninę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową przyprawę, liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i gotujemy. Pod koniec dodajemy przecier albo pomidory i pozostale przyprawy. Możemy jeszcze posypać świeżym koperkiem.




 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz