- młoda kapusta
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- zielenina: seler, por, koper, lubczyk, pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- kawałek mięsa (np. noga z kurczaka bez skóry)
- kawałek dobrej kiełbasy (można pominąć i podawać zupę z posiekanym mięsem z zupy)
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo 2 pomidory
- domowa przyprawa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Zagotowujemy mięso, odlewamy wodę, nalewamy świeżą, wkładamy poszatkowaną kapustę, warzywa pokrojone w kostkę, posiekaną zieleninę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową przyprawę, liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i gotujemy. Pod koniec dodajemy przecier albo pomidory i pozostale przyprawy. Możemy jeszcze posypać świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz