niedziela, 23 czerwca 2013

Młoda kapusta z ziemniakami

Uwielbiam wczesne lato... młode warzywa dają mnóstwo możliwości. Naprawdę niewiele potrzeba, aby na stole pojawił się pyszny obiad. Szkoda, że lato jest u nas tak krótko...


  • młoda kapusta
  • ew. cebula
  • kawałek dobrej kiełbasy (pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo świeży pomidor pokrojony w kostkę
  • świeży koper
  • domowa przyprawa
http://www.wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki do zagęszczenia
  • trochę masła

  • młode ziemniaki

Kapustę szatkujemy. Dodajemy ewentulanie pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy chwilę na maśle, potem podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem z pozostałaymi składnikami i przyprawami. Mnie zajęło to ok. pół godziny. Na koniec zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie i całość zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz