- ok. 400 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 2 niepełne szklanki mąki (pół szklanki mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 2 jajka (białka i żóltka osobno)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- trukawki
- cukier waniliowy
Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem, dodać mąkę (najlepiej część i w razie potrzeby dosypać), żółtka, cukier waniliowy i pianę ubitą z białek (przy ubijaniu dodajemy szczyptę soli). Zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i może być lekko lepiące. Uformować wałeczki i pokroić na małe kawałki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Jeśli się spieszymy, możemy dodać od razu całe jajka. Dodatek mąki ziemniaczanej spowoduje, że kluski będą nieco bardziej gumowe.
Truskawki zmiksować z cukrem waniliowym. Jeśli lubicie bardziej kwaśny smak, można pominąć cukier waniliowy. Polać musem kluski.
Kluski leniwe znakomicie smakują także z roztopionym masłem i cynamonem albo polane jogurtem z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz