środa, 19 czerwca 2013

Kluski leniwe z musem truskawkowym

Dzieci zazwyczaj lubią kluchy, a kiedy kluchy są z dodatkiem gęstego, pachnącego musu z truskawek to obiad wyglada jak deser:)



  • ok. 400 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 2 niepełne szklanki mąki (pół szklanki mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 2 jajka (białka i żóltka osobno)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

  • trukawki
  • cukier waniliowy

Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem, dodać mąkę (najlepiej część i w razie potrzeby dosypać), żółtka, cukier waniliowy i pianę ubitą z białek (przy ubijaniu dodajemy szczyptę soli). Zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i może być lekko lepiące. Uformować wałeczki i pokroić na małe kawałki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Jeśli się spieszymy, możemy dodać od razu całe jajka. Dodatek mąki ziemniaczanej spowoduje, że kluski będą nieco bardziej gumowe.

Truskawki zmiksować z cukrem waniliowym. Jeśli lubicie bardziej kwaśny smak, można pominąć cukier waniliowy. Polać musem kluski.
Kluski leniwe znakomicie smakują także z roztopionym masłem i cynamonem albo polane jogurtem z owocami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz