Przygotowując zupkę dla mojego syna, bazuję zawsze na wywarze z mięsa i warzyw, ewentualnie z samych warzyw. To podstawa. Do niej dodaję główne skadniki, np. buraki, dynię, brokuły, przecier pomidorowy itd.
Podstawa do zupki dla dziecka (na dwie porcje)
- kawałek indyka wielkości niedużej pięści, dla mniejszych dzieci połowę tego (obgotować w osobnym garnuszku i potem dodać do wspólnego gotowania z warzywami; małym dzieciom, które nie jedzą jeszcze rosołków, gotujemy mięsko osobno i dodajemy dopiero do ugotowanej zupy )
- 1 duży ziemniak albo 2 małe (możemy z nich zrezygnować, jeśli w zupce będą np. kluseczki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (nie za wielka)
- kawałek selera (mały)
- kawałek pora
- ew. liść kapusty włoskiej
- domowa przyprawa, o której niedługo napiszę (dla maluchów może być bez przypraw)
- ew. majeranek
- ew. świeży (lub mrożony) lubczyk
- ew. odrobina soli
Jarzyny kroję w małą kostkę, można
też trzeć na tarce. Jeśli chcemy miksować w całości, to mogą być większe
kawałki.
Gotować do miękkości.
Dla maluchów miksować w całości,
dla większych częściowo (np. mięsko+część warzyw) albo wcale, tylko posiekać
mięsko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz