czwartek, 21 lutego 2013

Podstawa do zupki dla dziecka

Jaka powinna być zupka dla dziecka? Pożywna, pełna warzyw, bez niepotrzebnej chemii, no i smaczna oczywiście. 
Przygotowując zupkę dla mojego syna, bazuję zawsze na wywarze z mięsa i warzyw, ewentualnie z samych warzyw. To podstawa. Do niej dodaję główne skadniki, np. buraki, dynię, brokuły, przecier pomidorowy itd.

 
Podstawa do zupki dla dziecka (na dwie porcje)

  • kawałek indyka wielkości niedużej pięści, dla mniejszych dzieci połowę tego (obgotować w osobnym garnuszku i potem dodać do wspólnego gotowania z warzywami; małym dzieciom, które nie jedzą jeszcze rosołków, gotujemy mięsko osobno i dodajemy dopiero do ugotowanej zupy )
  • 1 duży ziemniak albo 2 małe (możemy z nich zrezygnować, jeśli w zupce będą np. kluseczki)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (nie za wielka)
  • kawałek selera (mały)
  • kawałek pora
  • ew. liść kapusty włoskiej
  • domowa przyprawa, o której niedługo napiszę (dla maluchów może być bez przypraw)
  • ew. majeranek
  • ew. świeży (lub mrożony) lubczyk
  • ew. odrobina soli

Jarzyny kroję w małą kostkę, można też trzeć na tarce. Jeśli chcemy miksować w całości, to mogą być większe kawałki.

Gotować do miękkości.

Dla maluchów miksować w całości, dla większych częściowo (np. mięsko+część warzyw) albo wcale, tylko posiekać mięsko.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz