Zimą mamy czasem problem z surówkami. Brak świeżych warzyw daje się we znaki. Niedawno odkryłam w kuchni selera naciowego. Soczysty, delikatny w smaku i dostępny zimą - idealny na zimową surówkę. Dostałam od koleżanki taki oto przepis.
- seler naciowy
- ogórki kiszone
- jabłko
sos:
- sok z cytryny
- oliwa
- łyżeczka miodu
- pieprz
Selera myjemy i obieramy z włókien, kroimy na małe kawałki, ogórki na grubą kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy sosem i gotowe.
Jeśli chcemy podać surówkę dziecku, trzeba obrać ogórki ze skóry i bardziej rozdrobnić całość (zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kosteczkę). Można też doprawić samą oliwą.
CzM dziękuję za przepis:)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńOj, niechcący usunęłam komentarz... Tak, to jest jak się pisze z Maluchem na kolanach. Mogę prosić o napisanie jeszcze raz:)?
Usuń