czwartek, 28 lutego 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Zdrowa, pełna witamin i pyszna? Surówka z kiszonej kapusty. Każdy, kto chociaż raz jadł kapustę ukiszoną w domu, ten wie, że jest najlepsza. Ale teraz takie okazje nie zdarzają się często. Niestety kapusta kupowana w woreczkach nie jest już tak wartościowa, czasami konserwowana chemicznie, pozbawiona dobroczynnych składników i niestety niesmaczna. Jeśli macie możliwość zakupu kapusty kiszonej, która ma w składzie tylko kapustę, sól i ewentualnie marchewkę, i do tego jeszcze była kiszona w beczce, to naprawdę warto.




  • kapusta kiszona
  • marchewka
  • jabłko
  • kawałek selera
  • ew. mała cebulka
  • łyżka oleju
  • pieprz
  • kminek
  • ew. odrobina brązowego cukru

Kapustę pociąć, marchewkę i selera zetrzeć na mniejszych oczkach, jabłko na większych, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Doprawić olejem i przyprawami. Małym dzieciom bardziej rozdrobnić, posypać kminkiem mielonym i ew. zrezygnować z cebuli i pieprzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz