Surówka z kiszonej kapusty
Zdrowa, pełna witamin i pyszna? Surówka z kiszonej kapusty. Każdy, kto chociaż raz jadł kapustę ukiszoną w domu, ten wie, że jest najlepsza. Ale teraz takie okazje nie zdarzają się często. Niestety kapusta kupowana w woreczkach nie jest już tak wartościowa, czasami konserwowana chemicznie, pozbawiona dobroczynnych składników i niestety niesmaczna. Jeśli macie możliwość zakupu kapusty kiszonej, która ma w składzie tylko kapustę, sól i ewentualnie marchewkę, i do tego jeszcze była kiszona w beczce, to naprawdę warto.
- kapusta kiszona
- marchewka
- jabłko
- kawałek selera
- ew. mała cebulka
- łyżka oleju
- pieprz
- kminek
- ew. odrobina brązowego cukru
Kapustę pociąć, marchewkę i selera zetrzeć na mniejszych oczkach, jabłko na większych, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Doprawić olejem i przyprawami. Małym dzieciom bardziej rozdrobnić, posypać kminkiem mielonym i ew. zrezygnować z cebuli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz