środa, 27 lutego 2013

Łosoś pieczony z koperkiem

Jakoś tak się przyzwyczailiśmy, że ryba na obiad, to filet smażony w panierace. Dla malucha taka nasiąknięta olejem panierka może być ciężko strawna. Smaczną rybkę można zrobić w inny sposób. Do tego nie ma dodatkowych brudnych naczyń na jajko i tartą bułkę, no i nie trzeba stać przy patelni.



Rozmrażamy filet z łososia. Układamy na folii aluminiowej (błyszcząca warstwa folii idzie do środka). Posypujemy z obu stron domową przyprawą, koperkiem (świeżym lub mrożonym) na wierzch dajemy małą łyżeczkę masła. Zawijamy w folię, układamy w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. W razie potrzeby można lekko posolić albo polać sokiem z cytryny. Podajemy np. z ziemniakami i tartą marchewką.
Można przygotować podobnie także inną rybkę.
 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz