sobota, 23 lutego 2013

Krupniczek

Zimą mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Proponuję krupnik z dwoma rodzajami kasz: jaglaną i jęczmienną. Kasza jaglana jest delikatna, ma mniej błonnika niż inne kasze, nie zawiera glutenu, ma m.in. wapń, lecytynę i żelazo, dostarcza białka, jest polecana nawet dla małych dzieci. Minusem jest lekko mdławy smak, na to zaradzi dodanie kaszy jęczmiennej.


 
 
Gotujemy podstawę do zupy http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/podstawa-do-zupki-dla-dziecka.html. Dodajemy 2 łyżeczki kaszy jęczmiennej i 2 łyżeczki kaszy jaglanej. Gotujemy nawet trochę dłużej niż napisano na opakowaniu, wtedy zupka jest bardziej kleista. Można dorzucić 1 liśc laurowy. Pod koniec gotowania dodajemy koperek (świeży lub mrożony). Doprawiamy majerankiem, posypujemy natką pietruszki.
 
 
Kasza jaglana.

 
Kasza jęczmienna.
 
 


Powinno starczyć na dwie porcje. Połowę wlewam do pojemnika, do lodówki i mamy na drugi dzień.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz