środa, 2 października 2013

Gofry

W wakacje moje dziecko rozsmakowało się w gofrach. Nie pozostało więc nic innego, jak odnaleźć w domu nigdy nieużywane nakładki do gofrów, które były w pakiecie z tosterem. Niejadek chętnie sięga po taką przekąskę, a ja mam przynajmniej pewność, że nie ma w nich wynalazków typu jaja w proszku, emulgatory jak w gotowych mieszankach do wyrobu gofrów.


  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Pozostałe składniki miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy na złoto. Dodatki dowolne - u nas był akurat cukier puder i tegoroczny dżem truskawkowy.

Przepis dostałam od koleżanki. Dziękuję A.



 

1 komentarz: