sobota, 5 października 2013

Nuggetsy

Czasami mamy ochotę na coś nie do końca zdrowego. Zamiast wybrać się po fast food, możemy przygotować co nieco w domu i przy okazji wpłynąć na jakość posiłku. Dzieci chętnie sięgają po pieczonego/smażonego kurczaka w chrupiącej panierce. Żeby było trochę bardziej wartościowo można do panierki dodać orzechy, siemię lniane, sezam.


  • pierś z kurczaka/indyka
  • płatki kukurydziane
  • siemię lniane
  • sezam
  • ew. mielone orzechy
  • sól
  • jajko
  • olej do smażenia

Przygotować panierkę z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem siemienia lnianego, sezamu, mielonych orzechów. Dodać odrobinę soli. Mięso pokroić w paski. Panierować w jajku i płatkach, następnie usmażyć. Podawać z dipami albo keczupem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/05/sos-czosnkowy.html



Wersja z samymi płatkami:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz