piątek, 4 października 2013

Szybkie ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy, więc czasami rezygnujemy z niego na rzecz czegoś szybszego w realizacji. To ciasto drożdżowe musi nieco postać, ale za to robi się prawie samo.



  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kg mąki

W podanej wyżej kolejności wsypać składniki do miski (bez mieszania). Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 3 godziny (może być dłużej). Po tym czasie przemieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piec aż się upiecze (ok. 40 min., trzeba sprawdzać patyczkiem, czy gotowe).
Na wierzch ciasta można dać kruszonkę, owoce np. jagody), a do samego ciasta można dołożyć rodzynki albo skórkę pomarańczową.

Za przepis dziękuję M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz