czwartek, 3 października 2013

Leczo

Leczo pachnące papryką i pomidorami, z nierozgotowaną cukinią znakomicie pasuje na drugie danie i wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne. Warto zrobić, póki wciąż mamy świeże sezonowe warzywa.




  • cukinia (jedna większa lub dwie małe)
  • 2 papryki
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • kawałek dobrej jakości kiełbasy
  • bazylia/oregano
  • domowa przyprawa
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mąka do zagęszczenia (1-2 łyżeczki)
  • ew. świeży koperek

Kiełbasę, pokrojoną w plasterki, podsmażamy bez dodawania tłuszczu (chodzi o to, aby częściowo wytopić z niej tłuszcz). Cukinię, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w kostkę (cebulę można pokroić w piórka). Jeśli cukinia jest młoda, może być ze skórką. Natomiast, jeżeli leczo będziemy podawać dzieciom, proponuję zdjąć skórkę z papryki. Kiełbasę, paprykę, pomidory i cebulę podlewamy wodą, odrobiną oleju, solimy lekko i dusimy. Pod koniec dodajemy cukinię i przyprawy. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w wodzie. Na koniec można dodać pocięty świeży koperek. Podajemy z ugotowanym ryżem lub z pieczywem.

 
 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz