- cukinia (jedna większa lub dwie małe)
- 2 papryki
- 3-4 pomidory
- 1 cebula
- kawałek dobrej jakości kiełbasy
- bazylia/oregano
- domowa przyprawa
- sól
- pieprz
- olej
- mąka do zagęszczenia (1-2 łyżeczki)
- ew. świeży koperek
Kiełbasę, pokrojoną w plasterki, podsmażamy bez dodawania tłuszczu (chodzi o to, aby częściowo wytopić z niej tłuszcz). Cukinię, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w kostkę (cebulę można pokroić w piórka). Jeśli cukinia jest młoda, może być ze skórką. Natomiast, jeżeli leczo będziemy podawać dzieciom, proponuję zdjąć skórkę z papryki. Kiełbasę, paprykę, pomidory i cebulę podlewamy wodą, odrobiną oleju, solimy lekko i dusimy. Pod koniec dodajemy cukinię i przyprawy. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w wodzie. Na koniec można dodać pocięty świeży koperek. Podajemy z ugotowanym ryżem lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz