niedziela, 27 października 2013

Krem z dyni

Wciąż mamy sezon na dynię. Krem z dyni jest cudownie sycącym i rozgrzewającym daniem, w sam raz na jesienny obiad. Zmiksowana dynia ma wspaniały, intensywnie pomarańczowy kolor. Moja zupa nieco go traci za sprawą dodanej zieleniny, ale za to zyskuje wiele cennych składników.



  • kawałek dyni
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • zielenina (natka pietruszki, selera, pora)
  • domowa przyprawa albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • lubczyk
  • sól
  • czosnek
  • odrobina oliwy
  • pieprz
  • jogurt naturalny

Kawałki dyni (ja używam ok. 1/4 niezbyt dużej dyni) pieczemy razem ze skórą (skórą do góry) przez 30 min. w temp. 200 stopni. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy. Z warzyw i przypraw gotujemy wywar, doprawiamy lekko podsmażonym na oliwie czosnkiem (nie może zbrązowieć). Wywar również miksujemy, dodajemy dynię i zagotowujemy. Doprawiamy jogurtem. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.
Przy miksowaniu pamiętamy, aby nie dawać do miksera wrzątku i bardzo gorących warzyw.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz