- kawałek dyni
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- zielenina (natka pietruszki, selera, pora)
- domowa przyprawa albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
- lubczyk
- sól
- czosnek
- odrobina oliwy
- pieprz
- jogurt naturalny
Kawałki dyni (ja używam ok. 1/4 niezbyt dużej dyni) pieczemy razem ze skórą (skórą do góry) przez 30 min. w temp. 200 stopni. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy. Z warzyw i przypraw gotujemy wywar, doprawiamy lekko podsmażonym na oliwie czosnkiem (nie może zbrązowieć). Wywar również miksujemy, dodajemy dynię i zagotowujemy. Doprawiamy jogurtem. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.
Przy miksowaniu pamiętamy, aby nie dawać do miksera wrzątku i bardzo gorących warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz