wtorek, 29 października 2013

Makaron z dynią i pietruszkowym pesto

Dzisiaj dalszy ciąg dyni... tym razem na drugie danie.


  • kawałek dyni
  • 2 marchewki
  • cebula
  • czosnek
  • odrobina oliwy
  • domowa przyprawa, albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • sól
  • pieprz
  • makaron (dowolny, np. świderki, kokardki, rurki)

pesto:
  • natka pietruszki
  • mielone orzechy włoskie
  • suszone nasiona dyni
  • oliwa z oliwek
  • ew. odrobina soli

Dynię pokroić na kawałki, piec w piekarniku w 200 stopniach przez 30 min. razem ze skórą. Następnie wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Marchewkę, cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oliwie (czosnek dodać na koniec), potem podlać wodą, doprawić i dusić do miękkiej marchewki. Dodać zmiksowaną dynię. Makaron ugotować, polać sosem. Składniki na pesto zmiksować wcześniej i dodać do gotowego dania.
Danie smakuje znakomicie także w wersji bez pesto.

 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz