- kawałek dyni
- 2 marchewki
- cebula
- czosnek
- odrobina oliwy
- domowa przyprawa, albo możliwie najbardziej naturalna przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- makaron (dowolny, np. świderki, kokardki, rurki)
pesto:
- natka pietruszki
- mielone orzechy włoskie
- suszone nasiona dyni
- oliwa z oliwek
- ew. odrobina soli
Dynię pokroić na kawałki, piec w piekarniku w 200 stopniach przez 30 min. razem ze skórą. Następnie wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Marchewkę, cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oliwie (czosnek dodać na koniec), potem podlać wodą, doprawić i dusić do miękkiej marchewki. Dodać zmiksowaną dynię. Makaron ugotować, polać sosem. Składniki na pesto zmiksować wcześniej i dodać do gotowego dania.
Danie smakuje znakomicie także w wersji bez pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz