czwartek, 31 października 2013

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy idealnie pasuje do gęstych, kremowych zup. Nadaje się również dla dzieci zamiast chrupek. Niestety ten kupowany w sklepie zawiera często mnóstwo niezdrowych i zupełnie niepotrzebnych składników, typu jaja i serwatka w proszku, difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.




  • 100 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki masła (ok. 30 g)
  • 120 ml wody
  • odrobina soli

Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę z solą i energicznie wymieszać (jeszcze na ogniu). Ciasto włożyć do miksera i zmiksować z jajkami. Wyciskać szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (mają być kropki o średnicy ok. 1 cm). Piec ok. 12-14 min. w temp. 200 stopni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz