środa, 16 października 2013

Jaglanka z owocami

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Idealna wprost na jesień, bo wspomaga odporność i rozgrzewa. W smaku nie jest najwspanialsza, ale z odpowiednimi dodatkami może stworzyć smaczne danie. Młodszym dzieciom, którym nie podajemy jeszcze mleka krowiego, możemy ugotować jaglankę na wodzie.



  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka
  • 4-5 mrożonych truskawek
  • 1 jabłko
  • rodzynki
  • cynamon
  • łyżeczka miodu 
  • ew. migdały do dekoracji

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy na mleku. Wrzucamy owoce (jabłko pokrojone w drobną kostkę) i rodzynki. W czasie gotowania (15-20 min.) podlewamy wodą i mieszamy, żeby nie przywarło. Pod koniec doprawiamy cynamonem, i odstawiamy. Lekko studzimy i dodajemy miód. Ozdabiamy migdałami (młodszym dzieciom podajemy z posiekanymi migdałami).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz