wtorek, 12 marca 2013

Ciasto maślankowe z owocami

To idealne ciasto na lato. Pasują do niego różne owoce. Można je upiec także zimą - z mrożonych. Przepis mam od kilku lat stąd: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/06/maslankowy-placek-z-truskawkami-i.html
 



Ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru (ja daję ¾)
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 mały proszek do pieczenia lub 3 łyżeczki
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Owoce:
Mogą być różne: truskawki, maliny, jagody, a nawet brzoskwinie z puszki.

Wszystkie składniki (oprócz owoców) razem wymieszać (można łyżką) i wylać na blachę (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min.


Kruszonka:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • kilka kropli olejku śmietankowego
Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć palcami z mąką, cukrem i olejkiem.










 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz