Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru (ja daję ¾)
- 2 i ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia lub 3 łyżeczki
- ½ szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
Owoce:
Mogą być różne: truskawki, maliny, jagody, a nawet
brzoskwinie z puszki.
Wszystkie składniki (oprócz owoców) razem wymieszać (można
łyżką) i wylać na blachę (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na
wierzchu wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50
min.
Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku śmietankowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz