poniedziałek, 4 marca 2013

Pasztecik z indyka i warzyw

Lubicie pasztety? Ja od czasu do czasu mam ochotę na bułeczkę z pasztecikiem. Nic prostszego - kupić w sklepie i gotowe. Ale dziecku bym tego nie dała... W składzie pasztecików jest często mięso oddzielane mechanicznie, czyli w wolnym tłumaczeniu nierzadko są to resztki, które zostają w zakładach mięsnych, całość często jest konserwowana chemicznie i mocno tłusta. A przecież pasztet może być zdrowy, pyszny i nie ociekać tłuszczem.



  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawalek selera
  • kawałek indyka
  • jajko
  • bułka tarta
  • domowa przyprawa
  • sól
Jarzynki i indyka gotować w rosole do miękkości (można wziąć z bulionu, który przygotowujemy na zupę). Następnie zmiksować, połączyć z jajkiem, dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 40 min. w 180 stopniach z termoobiegiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz