środa, 6 marca 2013

Jajecznica na masełku

Jajka są ważnym produktem w diecie dziecka. Tygodniowo powinno się podawać 3 do 4 sztuk, wliczając także te, które dodajemy jako składnik np. klusek, ciast. Pamiętajmy, żeby podawać dziecku te oznaczone nr 0 lub 1, czyli z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. A jeszcze lepiej, jeśli mamy dostęp do jaj od wiejskich kur. Osobiście twierdzę, że jajka, które czasem dostaję od mojej Cioci, nie mają sobie równych:)
Mój syn lubi dodatek pomidora. Na razie nie ma jeszcze na nie sezonu, ale złamałam się i dodaję mu jeden koktailowy - jajecznica od razu lepiej wchodzi:)



  • 1 jajko
  • odrobina masła
  • szczypiorek
  • ew. odrobina soli
  • ew. kawałek pomidora

Jajko smażymy na maśle, doprawiamy solą i posypujemy szczypiorkiem. Można podawać z pokrojonym w kostkę pomidorem (małym dzieciom wyjmujemy pestki).
Pamiętajmy o dokładnym umyciu (a najlepiej sparzeniu) jajka przed użyciem.

 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz