ciasto:
- ok. 1 kg dobrej mąki
- 150 ml mleka
- ok. 200 ml wody
- 2 łyżki sklarowanego masła
- szczypta soli
- ew. 1 jajko
Mąkę przesiewamy przez sito do miski (trochę zostawiamy do podsypania stolnicy), dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorące mleko i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Dolewamy ciepłą wodę (oraz dajemy ew. jajko) i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne. Po wyrobieniu (ok. 5 min.) dodajemy masło i zagniatamy. Przed rozwałkowaniem ciasto odpoczywa ok. 20 min. Potem wykrawamy okrągłe placuszki, nadziewamy, zalepiamy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.
nadzienie:
- ugotowane i zmielone mięso (np. to, które zostało z gotowania zupy)
- cebulka zeszklona na maśle
- domowa przyprawa
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz
Gotowe pierogi polewamy cebulką zrumienioną na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz