czwartek, 21 marca 2013

Pierogi z mięsem

Przepis na ciasto pierogowe zaczerpnęłam z porad Adama Gesslera. Czasem trochę go modyfikuję.


 
ciasto:
  • ok. 1 kg dobrej mąki
  • 150 ml mleka
  • ok. 200 ml wody
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • szczypta soli
  • ew. 1 jajko
 
Mąkę przesiewamy przez sito do miski (trochę zostawiamy do podsypania stolnicy), dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorące mleko i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Dolewamy ciepłą wodę (oraz dajemy ew. jajko) i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne. Po wyrobieniu (ok. 5 min.) dodajemy masło i zagniatamy. Przed rozwałkowaniem ciasto odpoczywa ok. 20 min. Potem wykrawamy okrągłe placuszki, nadziewamy, zalepiamy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. 
 
nadzienie:

  • ugotowane i zmielone mięso (np. to, które zostało z gotowania zupy)
  • cebulka zeszklona na maśle
  • domowa przyprawa
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz

Gotowe pierogi polewamy cebulką zrumienioną na maśle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz