piątek, 8 marca 2013

Schab w sosiku z kaszą gryczaną

Dzieci lubią mięsko z sosikiem. Często lepiej wchodzi niż pieczone czy gotowane. Można z nim także przemycić np. wartościową kaszę gryczaną. Dzieciom poleca się zwłaszcza niepaloną (białą), która jest bardziej wartościowa i delikatniejsza w smaku od prażonej.


  • kawałek schabu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • domowa przyprawa
  • majeranek
  • ew. natka pietruszki
  • ew. lubczyk
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • kasza gryczana niepalona (biała)

Schab kroimy na mniejsze kawałki, lekko podsmażamy (na małej ilości oleju), potem podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Sól, pieprz i natkę pietruszki dodajemy na końcu. W małej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę i zagęszczamy sos, potem jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z kaszą gryczaną i surówką.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz