czwartek, 14 marca 2013

Schab z jabłkami i majerankiem

Mięso z owocami? Da się zrobić. Jabłka znakomicie uzupełniają skład sosu do schabu. Jest dzięki nim łagodny w smaku. Dodatek majeranku nadaje mu wyrazistości.



  • schab
  • 2 jabłka
  • cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • domowa przyprawa
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/domowa-przyprawa.html
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • trochę masła
  • 2 łyżeczki mąki

Schab rozbijamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja dzielę porcję na kotleta na pół). Obsmażamy krótko. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości (u mnie prawie godzinę). Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Pod koniec zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dodajemy jabłka oraz cebulę. Chwilę jeszcze dusimy i gotowe.  Dla mniejszych dzieci możemy pominąć cebulę i pieprz, a jabłka dodać pod koniec duszenia - bezpośrednio do mięsa.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz