- schab
- 2 jabłka
- cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- domowa przyprawa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- sól
- trochę masła
- 2 łyżeczki mąki
Schab rozbijamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja dzielę porcję na kotleta na pół). Obsmażamy krótko. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości (u mnie prawie godzinę). Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Pod koniec zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dodajemy jabłka oraz cebulę. Chwilę jeszcze dusimy i gotowe. Dla mniejszych dzieci możemy pominąć cebulę i pieprz, a jabłka dodać pod koniec duszenia - bezpośrednio do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz