sobota, 9 marca 2013

Spaghetti bolognese

Mój syn coraz częściej domaga się "dorosłego" jedzenia, więc ostatnio dostał spaghetti bolognese przygotowane dla wszystkich. Pocięłam trochę makaron, żeby łatwiej mu było jeść. Jak się okazało potem znakomicie radził sobie nawet z długimi kluskami:)


  • makaron do spaghetti
  • pomidory w puszce
  • mięso mielone (np. z indyka albo z szynki)
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • domowa przyprawa
  • bazylia
  • oregano
  • mielona papryka
  • ew. curry
  • sól
  • pieprz
  • ew. starty żółty ser

Mięso doprawiamy domową przyprawą, mieloną papryką i curry (wiem, że to nie bardzo włoska przyprawa, ale tak lubimy). Podsmażamy, a potem podlewamy wodą i dusimy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, potem dodajemy cebulkę, selera i czosnek, również pokrojone w kosteczkę. Chwilę smażymy, potem podlewamy wodą i dusimy. Odsączamy z oleju (żeby nie było zbyt tlusto), wlewamy zmiksowane pomidory, doprawiamy domową przyprawą, solą, pieprzem, bazylią i oregano i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec mieszamy z mięsem (również odsączonym z tłuszczu). Podajemy z ugotowanym makaronem, ewentualnie posypujemy startym serem, jeśli dziecko je już żółty ser.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz