- makaron do spaghetti
- pomidory w puszce
- mięso mielone (np. z indyka albo z szynki)
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- mała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- domowa przyprawa
- bazylia
- oregano
- mielona papryka
- ew. curry
- sól
- pieprz
- ew. starty żółty ser
Mięso doprawiamy domową przyprawą, mieloną papryką i curry (wiem, że to nie bardzo włoska przyprawa, ale tak lubimy). Podsmażamy, a potem podlewamy wodą i dusimy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, potem dodajemy cebulkę, selera i czosnek, również pokrojone w kosteczkę. Chwilę smażymy, potem podlewamy wodą i dusimy. Odsączamy z oleju (żeby nie było zbyt tlusto), wlewamy zmiksowane pomidory, doprawiamy domową przyprawą, solą, pieprzem, bazylią i oregano i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec mieszamy z mięsem (również odsączonym z tłuszczu). Podajemy z ugotowanym makaronem, ewentualnie posypujemy startym serem, jeśli dziecko je już żółty ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz