niedziela, 10 marca 2013

Zupka dyniowa

Jesienią mój mąż kupił 7-kilogramową dynię, którą pocięłam na kawałki i zamroziłam. Zapasy powoli się kończą, bo lubimy dynię. Dobrze doparawiona zupa dyniowa jest pyszna. Na początku rozszerzania diety kupiłam dynię w słoiczku dla dzieci, ale nie pachniała jak dynia i smak też jakiś nie taki...


 
 
  • podstawa do zupki
http://wkuchnizbonifacym.blogspot.com/2013/02/podstawa-do-zupki-dla-dziecka.html
  • kilka kawałków dyni
  • domowa przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła

Gotujemy podstawę do zupki. Jeśli mamy zamrożoną dynię, to wkładamy ją na chwilę do wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadła). Następnie dusimy ją na patelni z łyżką masła. Potem miksujemy i gotujemy jeszcze chwilę z podstawą. Małym dzieciom, które nie jedzą masła, można nie dusić dyni, ale dodać bezpośrednio do zupki i zmiksować potem z całością. Duszenie na maśle jednak wydobywa smak.
 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz